Kimchi

kimchiTill helgen får det bli lite kimchi. Ett perfekt tillbehör till grillade revbensspjäll.

Kimchi är en koreansk maträtt som tillagas av salladskål eller pak choi.

Här är ett recept som jag hittade på dn.se (från 2005).

1 kg pak choi eller salladskål
6 salladslökar
1 tsk salt
saltlake:
3 msk salt
8 dl vatten
kryddblandning:
1 msk salt
2 msk koreanskt chilipulver eller
2 msk kajennpeppar och 2 msk paprikapulver
1 msk finhackad färsk ingefära
2 msk finhackad färsk vitlök
2 msk fisksås
1 tsk socker

  1. Lossa kålbladen från varandra och skölj dem.
  2. Riv eller skär dem i grova bitar.
  3. Gör i ordning saltlaken: rör samman vatten och salt i en rymlig bunke tills saltet löst sig.
  4. Lägg ner kålbladen i detta, lägg på en tallrik som tyngd och låt alltsammans stå i 6 timmar i kylskåp.
  5. Häll sedan bort saltlaken och skölj kålen noga i ett durkslag.
  6. Blanda noga alla ingredienser till kryddblandningen i en rymlig bunke.
  7. Lägg ner kålen i kryddblandningen och rör om ordentligt. Strö över den sista teskeden salt. Täck med plast och lägg en liten tallrik över som tyngd.
  8. Låt stå antingen 1 dygn i rumstemperatur eller 2-3 dagar i kylskåpets kallaste del. Håller minst i en vecka.

Här är en annan variant från YouTube:

Foto: Kimchi by isaac’licious (CC BY-SA)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *