Bästa sättet att tända grillen

varmluftspistol grilltändare

varmluftspistol grilltändareKör du med tändvätska? Eller använder du tändrör? Elgrilltändare modell gaffel? Kanske tändkuddar? Glöm allt du lärt dig och plocka fram en varmluftspistol i stället. 🙂

Jag kom på det sen jag sett Looftlighter i affären. Det är i princip en vanlig varmluftspicka med ett långt munstycke. Hmm, men 500 spänn? Inte en chans. Dessutom liknar den mest en locktång…

Jag letade upp min gamla varmluftspistol från Biltema. Den kostade runt 150 kronor om jag minns rätt. Full sula, 2000w, och rikta den mot kolen. Du har kanonglöd inom några minuter.

Ok, varmluftspistol är kanske inte det mysigaste sättet att tända grillen på.

Men det ger helt klart en härlig känsla av masugn och “Stålverk 80”. 🙂

Ps. På Biltema har varmulftspistolerna blivit ännu billigare, nu kostar de endast 119 kr!


15 responses to “Bästa sättet att tända grillen”

 1. Köpte en Looftlighter samma år som de kom och den funkar kanon, man behöver inte stoppa ner handen i grillen för att komma åt och blåsa. Plus att det är en svensk uppfinning så det får man ju stödja.

 2. Det finns bra säkra sätt att tända grillen även för tjejer. Petroleumbaserade tändmedel såsom tändvätska, tändpåsar, tändkuber o.dyl. ger ett nettoutsläpp av c:a 3,4 kg CO2 per kg tändmedel (enl. Macoma Miljöutredningar). Dessutom så dricker c:a 300 barn tändvätska varje år. Även gasen till gasolgrillar är en petroleumprodukt och ger onödiga utsläpp av växthusgasen CO2. Stearinbaserat tändpapper ger inget nettoutsläpp av CO2. Dessa är de enda miljögodkända tändprodukterna, med BRA MILJÖVAL. Om man tagit för lite tändpapper från början så är det bara att fylla på mer. Dessutom inga rapporterade skador eller tillbud de senaste 25 åren.

 3. Prov med tändrör och stearinbaserat tändpapper.

  Jag fyllde behållaren med briketter och ställde den på gallret till grillen, fällde upp locket som vindskydd eftersom det blåste en del. Jag placerade ett ark (3 strimlor) tändpapper som jag vinklat som ett V med toppen uppåt under tändröret. Mitt för ett lufthål hade jag rivit lite i papperet för att lätt kunna tända det. Efter c:a 5 -6 minuter tog jag bort vindskyddet.

  Efter 20 – 25 minuter började briketterna bli klara. Efter 30 var det en jättefin grillklar glöd som efter 35 minuter hade fått den rätta grå färgen, så som jag vill ha det. Hade det varit bråttom så hade det gått att använda briketterna redan efter 20 minuter. Jag gjorde sedan om försöket men använde då 2 strimlor i stället. Jag kunde inte se någon skillnad på de båda försöken.

  Beträffande mängden tändpapper så skall man till att börja med inte snåla. När man hittat bästa tändsättet med tändpapper så kan man finslipa detaljerna. Det går också att fylla på med mer tändpapper genom lufthålen om det skulle behövas. Med grillkol så går det ännu snabbare.

 4. […] tidigare varit lite skeptiskt och kört med en vanlig varmluftspistol (vilket också funkar), men Looftlightern känns snabbare och säkrare. Tags: grill, Looftlighter, varmluftspistol […]

 5. “även för tjejer”… Varför skulle det vara osäkrare att tända en grill om man är tjej?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.